Tarihimizde İz Bırakanlar Son Nefeslerinde Neler Dediler - Muammer Yılmaz Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Temmuz 12, 2020


TANITIM
Kitabın adı: Tarihimizde İz Bırakanlar Son Nefeslerinde Neler Dediler
Yazar: Muammer Yılmaz
Türü: Araştırma-İnceleme
Yayın evi: EZR Yayıncılık

Bir zamanlar dünyaya hükmedenlerin ve irşat edenlerin hayatlarından çizgiler sunduğumuz insanların, gözlerini kaparken birkaç kelime de olsa söylediklerini, "Son Nefeslerinde Neler Dediler" adı altında kaleme almaya çalıştık. İbretle okuyacağınızı, birkaç gün de olsa kendinize çeki düzen vereceğinizi ümit ediyoruz.

YORUM
Araştırma-İnceleme türünde okuduğum ilk kitap oldu sanırım bu kitap. Tarihimizde İz Bırakanlar Son Nefeslerinde Neler Dediler, adından da anlaşılacağı üzere Sokrates, Selahattin Eyyubi, Alpaslan, Timur, Mevlana, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman gibi birçok ünlü ismin nasıl, ne şekilde öldüğü ya da öldürüldüğünü konu alarak son sözlerinin neler olduğunu yansıtıyor bizlere.

Kitapta çok fazla yazım hatası vardı. İyi bir editörün elinden geçmemiş belli ki. Yazıldığı gibi basılmış. Ya da "böyle bir kitap yazayım da bir yerlerde belki okuyan olur," mu denmiş bilemedim. Çok güzel bilgiler içeriyor. Merak uyandırıcı hikayeleri vardı her birinin. Çoğunun nasıl öldüğünü bilmiyordum bile.

Göze batan bariz yazım hataları dışında belki Google'da zaten arayıp bulabileceğiniz hikayeler ama araştırma ile uğraşmayayım, oturayım toplu halde okuyayım derseniz tavsiye edebilirim. Gayet güzel bir kitaptı. Fiyatı da çok makuldü.

Daha sonrasında tartışmalara konu olan, uzun araştırmalar sonucunda bile bir yere varılamayan Sokrates'in son söylediği şey en çok ilgimi şeylerden biriydi.

"Asklepyos'a bir horoz borçluyuz. Parasını veriniz, unutmayınız..." Asklepyos, Yunan mitolojisinde tıbbın/sağlığın tanrısıydı.

En çok hoşuma giden sözlerden biri de Alpaslan'ın mezar taşına yazılan şu sözdü; "Ey ziyaretçi, bir fatiha okumadan gitme. Çünkü bir zamanlar dünyaya sığmayan Alpaslan, bir avuç toprağa sığmış da yatıyor."


 PUAN

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 Yorum