Bir Ömür Nasıl Yaşanır? - İlber Ortaylı Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Mayıs 29, 2020

TANITIM
Kitabın adı: Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Yazar: İlber Ortaylı, Yenal Bilgici
Türü: Kişisel Gelişim
Yayın evi: Kronik Kitap

İlber Ortaylı, yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda. İlber Hoca bu kitapta, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor. “Herkes kendi talihinin mimarıdır” sözünü hatırlatarak, kendi yolunu çizmenin ne anlama geldiğini tüm kritik noktalarıyla yorumluyor. 

Bir ömrü hakkıyla yaşayabilmek ve yaşanan her andan tat alabilmek için önce ne lazımdır? İnsan hayatı kaç dönemden oluşur ve her bir dönemde neleri tecrübe etmek gerekir? 15, 25, 40 ve 55 yaşları neden birer eşiktir? İnsan kimden, ne öğrenebilir? Kendi kendini yetiştirmek nasıl mümkün olur? Kişi mesleğini neye göre seçmelidir? Bir işin uzmanı olmak ve o uzmanlık bilgisiyle çalışmak için nelere ihtiyaç vardır? Bir dil, en iyi nasıl ve ne zaman öğrenilir? En verimli sonucu alabilmek için nasıl çalışmak gerekir? Sorumluluk sahibi bir insan, kendisi veya çocukları için nasıl bir eğitim modeli aramalıdır? Hayata değer katmak için ne tür insanları arayıp bulmak gerekir? Doğru kararları alabilmek için en çok kimleri dinlemek gerekir? En iyi nasıl seyahat edilir; bir şehir nasıl dolaşılır? Hangi müze, hangi meydan, hangi sokakları görmek için dünyanın bir ucuna kadar gidilebilir? İyi film, güzel müzik, doğru kitap nedir? Hangi temel eserleri dinlemeli, okumalı ve seyretmeliyiz? İnsan yaşadığı şehirden tam manasıyla nasıl yararlanabilir?

“Bir Ömür Nasıl Yaşanır?”, ülkemizin medarıiftiharı olmuş bir tarihçinin gözünden, insanın hayattaki anlam arayışına, bu arayışın tadını nasıl çıkaracağına ve süreç boyunca karşılaşacağı zorluklarla nasıl baş etmesi gerektiğine dair çok özel bir kılavuz…

YORUM
Kişisel gelişim kitabı okumayı çok sevdiğimi söyleyemem. Çünkü birçoğunun verdiği mesaj aynıdır. Ve ben ne zaman kişisel gelişim türünde kitap okusam aynı şeyleri tekrarlıyormuşum gibi hissediyorum. Bkz;
“Güçlü olun,”
“Sizi üzen insanları hayatınızdan çıkarın,”
“Hayallerinizin peşinden koşun...”

Şuana kadar okuduğum kişisel gelişim temalı çoğu kitabın içeriği bunlardan ibaret. Çünkü bana göre bu tip yazarlar, "dediğimi yap, yaptığımı yapma," felsefesinde yaşıyor. Ya da ciddi anlamda varlıklı yaşam sürmüş insanlardan oluşuyor. Hayat hayallerinin peşinden koşmanı destekleyecek kadar mütevazi davranmıyor insana.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Yenal Bilgici'nin İlber Ortaylı'yla yaptığı röportajdan oluşan bir kitap aslında. İlber Ortaylı'nın verdiği öğütlerle; hangi yaşta nelere yönelinmesi gerektiğini anlatan, kendinizi nasıl daha iyi geliştirebilirsiniz? sorusuna pek çok güzel örnek sunan ve sizi hayallerinizde asılı kalmış yapamadığınız birçok şeyi yapmaya teşvik eden bir kitap.

İlber Ortaylı bu kitapta her yaşa değinmiş, herkese farklı öneriler sunmuş. Kendi hayatından örnekler vererek hemen hemen her konudan bahsetmiş. Genel olarak bakınca şöyle bir özet de çıkarabiliriz; “Kendinizi geliştirin, dil öğrenin, sevmediğiniz ya da korktuğunuz şeyler üzerinde durun, entelektüel olun, kitap okuyun ve asla boş yaşamayın.”

Yenal Bilgici kitapta pek çok güzel konuyu ele alıyor. İlber Ortaylı da yanıtlıyor. Ben kişisel gelişim türde kitapları çok sevmediğimden mi bilemiyorum, başucu kitabım olmasına rağmen bir yerden sonra beni sıkmaya başladı. :(

Her şeye rağmen yönlendirmelerini çok sevdim. Okuyucuyu bir şeyler yapmaya teşvik ediyor. Bu kadar bilge bir adamın nasıl bir hayat sürdüğü konusunu da merak ediyordum. İlber Ortaylı’ya göre ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken yerleri, izlenmesi gereken filmleri, okunması gereken kitapları da listelemiş bizler için. İlgimi çekenleri listelerime aldım bile. Eğer kişisel gelişim türde kitap seviyorsanız bir şans verebilirsiniz.

ALINTILAR
“Sorumluluk alamayan insanlar boş olur. Bir de hak talep ediyorlar. Sorumluluk duygun yoksa hak talep edemezsin. Çünkü hakkın temelinde sorumluluk vardır.” (50.sf.)

“Kendinizi geliştirmek, yetiştirmek istiyorsanız, işinizle gücünüzle ilgili olmayan konularla da ilgileneceksiniz. Mühendis de olsanız örneğin, coğrafyayla tarihle uğraşacaksınız, müzikten anlayacaksanız, dans edeceksiniz. Milletin halini dert edineceksiniz.”

“Telaffuzu berbat ederek diş arkasından konuşanlara tahammülüm yok. Böyleleri bir de medyada sunucu ve spiker dahi oluyor. Zavallı Türkçe! Ne güzelsin ve ne kadar şuursuz, cahil, cüretkar evlatların var; seni berbat ediyorlar.” (89. sf.)
ilber ortaylı sözleri
PUAN

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

4 Yorum

  1. bu yazarı okumadım ama bunun konusu iyimiş, güzel öğütler, peki aklımda olsuuuun :)

    YanıtlaSil
  2. Tam olarak kişisel gelişim kitabı da diyemem açıkçası evet bu yönde bölümleri var. İlber Ortaylı kendi hayat tecrübelerini de katarak her yaş grubuna hitap etmiş. Özellikle film, müzik v.s. gibi konularda önerilerde bulunmuş. Ben daha çok başucu kitabı olarak değerlendirdim instagram hesabımda ve blogumda yazmıştım geçtiğimiz aylarda.

    YanıtlaSil
  3. Kırım göçmeni olduğunu kitap sayesinde öğrendim İlber Ortay'lının. Bir ömür yaşarken okunması gereken kitaplardan biridir.

    YanıtlaSil
  4. İlber Ortaylı muazzam bir mucize...

    YanıtlaSil