Kafes - Josh Malerman Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Aralık 31, 2015



TANITIM
Kitabın adı: Kafes
Özgün adı: Birdbox
Yazar: Josh Malerman
Türü: Gizem, Korku, Gerilim
Yayın evi: İthaki Yayınları

Dışarıda bir şey var…

Görülmemesi gereken korkunç bir şey… Ona atılan bir bakış kişiyi ölümcül bir deliliğe sürüklüyor. Ne olduğunu ve nereden geldiğini ise kimse bilmiyor. 

Malorie ve iki çocuğu, olayların başlangıcından beş yıl sonra hayatta kalmayı beceren bir avuç insan arasındaydı. Nehrin kenarındaki terk edilmiş bir evde çocuklarıyla yaşayan Malorie, ailesinin güvende olabileceği bir yere gitmenin hayalini kuruyordu. Fakat onları bekleyen yolculuk tehlikelerle doluydu. Tek bir yanlış hamle ölümlerine yol açabilirdi. Ve onları takip eden bir şey vardı.

Bu bilinmeyene doğru gözbağının karanlığında yaptığı yolculukta Malorie sık sık geçmişi hatırlıyordu. Bilinmez tehlikenin karşısında bir araya gelerek hayatta kalmaya çalışan, kendisini de aralarına kabul ederek onu da kurtaran ev arkadaşları teker teker aklına geliyordu: Bir zamanlar yabancı olan bir grup insanın birer birer kapısını çaldığı evde kurdukları ortak hayat... Ancak sağ kalan ve kapılarını çalan insanlar arttıkça ortaya yüzleşmeleri gereken bir soru çıkmıştı: Herkesin aniden delirdiği bir dünyada kime güvenilebilirdi?


YORUM

Cevapsız sorularla dolu bir son. Seri miydi bu kitap? O nasıl son öyle? Merak ettiğim o kadar şey vardı ki... Ama şunu belirtmeliyim, kurgu MÜKEMMELDİ.

Hemen kitaptan biraz bahsetmek istiyorum size. Öncelikle kitap bir bölüm günümüzü anlatırken diğer bölüm olayların başlangıcını, yani dört yıl öncesini anlatmakta.

Dışarıda bir şey var...
Haberler, gazeteler hep aynı şeyden bahsediyorlar: dışarıda bir şey var. Bu şeyi görenler ya aklını kaçırıyor ya da buna dayanamayıp kendilerini öldürüyorlar. Bu yüzden, SAKIN GÖZLERİNİ AÇMA.

Malorie, kardeşinin o şeyi gördükten sonra kendini öldürmesiyle gazetede gördüğü 'sığınma evi'ne gitmek için yola koyulur. Kısa zamanda eve ulaşır ama diğer evde yaşayanlar önce onu içeri alıp almamakta kararsız kalır çünkü erzakları sınırlıdır ve en önemlisi, dışarıdan geliyordur. -Bu arada Malorie'nin hamiledir.- Sonunda evdekiler Malorie'yi eve almaya karar verir.

Battaniyelerle örtülü pencerelerin ardında, bir kafeste belli bir süre yaşamaya devam ederler. İçme suları azaldığında dışarı çıkmak zorunda kalırlar ve dışarı çıktıklarında sağ kalabilecekleri tek bir yöntem olduğunu düşünürler; gözlerini bağlamaları gerekmektedir.

Dört yıl sonra, Malorie iki çocuğu ile birlikte nehrin kenarında terk edilmiş şehrin, terk edilmiş evlerinden birinde yaşamaktadır. Çocuklarını bunca yıldır sıkı sıkı eğitmiştir. Ama artık güvenli bir yere gitmenin zamanı gelmiştir. Gözlerini bağladıktan sonra çocuklarıyla beraber nehirde uzun bir yolculuğa çıkar. Ve bu yolculukta başlarına birçok şey gelir. En önemlisi de onları başından beri takip eden bir şey vardır.

Kafes, okurken sayfalarını heyecanla çevirdiğim ama okumaya ara verdiğimde devam etmek için heyecanlanmadığım bir kitap oldu. İronik bir durum belki ama kitabı sevdim... Tek sorun, sonu maalesef yeterli değildi.


PUAN

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 Yorum