[22. KCY Blog Tur] Ürperti (#1) - Maggie Stiefvater Kitap Yorumu | Övgüler | Çekiliş

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Aralık 04, 2015



TANITIM
Kitabın adı: Ürperti
Özgün adı: Shiver
Yazar: Maggie Stiefvater
Seri: Mercy Falls Kurtları, #1
Türü: Fantastik
Yayın evi: Pegasus Yayınları


Gözlerimi açtım, sadece Grace ve ben vardık, artık ondan ve benden başka hiçbir yerde hiçbir şey yoktu. Sanki öpücüğümü ve beni içinde tutmak istermişçesine dudaklarını birbirine bastırıyor, avcumdaki bir kuş kadar kırılgan bu anı tutuyordu. 

Soğuk

Grace senelerce evinin arkasındaki ormanda yaşayan kurtları seyretmiştir. Aralarından bir tanesi, sarı gözlü olan -onun kurdu- ise bakışlarına hep karşılık vermiştir. Birbirlerine tanıdık gelseler de Grace sebebini bilmemektedir.
Sıcak
Sam ikili bir hayat sürdürmektedir. Kurtken, sevdiği kızın sessiz bakışları altında yaşamaktadır. Fakat her sene kısa bir süreliğine tekrar insan olmasına rağmen Grace'le konuşmaya cesaret edememiştir… şimdiye kadar.
Ürperti
Grace ve Sam için sevgi, adını koyamadıkları bir his olmuştur. Ancak bir kez dile getirildiğinde görmezden gelinemez bir hal alacaktır. Sam insan formunda kalmaya çabalamalı, Grace ise onu yanında tutmaya çalışmalıdır. Fakat bunun için geçmişin yaralarına, şimdiki zamanın kırılganlığına ve geleceğin imkânsızlığına göğüs germek zorunda kalacaklardır...


YORUM
Uzun bir aradan sonra Kitap Cadıları'yla turlara yeni bir ekiple birlikte resmi bir dönüş yaptık! :D YGS dolayısıyla tur arkadaşlarımız turu bırakınca epeyce bir ara vermek zorunda kaldık ama şimdi yeni bir ekip ve bomba bir kitapla geri döndük. Birçoğumuzun bir süredir raflara girmesini sabırsızlıkla beklediği kitap: Ürperti. Hemen kısaca kitaptan bahsedeyim, ardından kitap için yapılan övgülere geçelim.

Grace Brisbane, henüz bir çocukken kurtlar tarafından ormana sürüklendiğinde akşam yemeği olmak üzereydi. Ta ki Sam onları durdurana kadar.

Sam Roth, Grace'i ormanda gördüğü ilk andan beri ona aşıktır. Kışları bedenini kurt olarak geçirirken, sıcak havalarda ise insan olarak geçirmektedir. Yani Sam'in kurtadama dönüşmesi hava sıcaklıklarına bağlıdır. Sam her ne kadar istese de insan bedenine büründüğünde Grace ile konuşma cesaretini bulamaz.

Sam ve Grace altı yılı her kış birbirlerini uzaktan izleyerek geride bırakırken işler değişmeye başlar. Grace'in okul arkadaşı Jack'in bedeni gizemli bir şekilde ölü bulunur. Jack aslında öldürülmemiş, ısırılmıştır ve dönüşüm geçirmektedir. Hastane morgundan kaybolan bedeni sır perdesini aralar ve kurtadamların sırrı yavaşça insanların bilgisine sızar. Jack'in ısırıldığını öğrenen polis memurları da çareyi ormandaki kurtları öldürmekte arar. Av başladığında Sam'in bedeni kurtken avcılar tarafından vurulur ve Sam bir şekilde kendini sürüyerek Grace'in verandasına atar. Grace, Sam'i ilk kez verandasında insan bedeninde görür ve onun, o kurt olduğunu anlar. Bundan sonrasında olaylar biraz hızlı gelişiyor ve şunu eklemeliyim ki, olaysız bir bölüm yok. :D

İlk 80-100 sayfa inanılmaz akıcı ilerledi ama devamı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Kitabın orta kısmı biraz durağandı. Tamam, bir takım olaylar oluyordu ama heyecan yoktu. Sayfa 300'lerden sonra o baştaki heyecan ve akıcılık geri geliyor. Hele o final sahnesi? Bomba gibiydi resmen! Kitaba tam puan vermemin en büyük nedeni kesinlikle son sahneydi. Çünkü beklemiyordum. Yazar beni epey şaşırttı... Siz şimdi bu satırları okurken, ben muhtemelen ikinci kitaba gömülmüş, heyecanla Beklenti'yi okuyorumdur. :D

Ayrıca kitap çekilişimize aşağıdaki Rafflecopter uygulamasından, Facebook ve Instagram'dan katılmayı unutmayın!


PUAN


ÖVGÜLER
"Duygusal, yoğun, sürükleyici ve fazlasıyla tatmin edici."
VOYA

"Güzel ve etkileyici..."
School Library Journal

"Stiefvater Lament ve Ballad perilerini, yabancılaşmış kurtadamlar ve ilk aşkın şiirsel hikayesine bırakıyor... Karakterleri karşılaştıkları zorluklarla başa çıkarken akıllarını kullanmak için dinç bir şekilde istekliyken, kurt adamları yazma şekli ilgi çekici ve orijinal."
Publishers Weekly

"Ürperti giderek gözler önüne serilen bir gizeme, hakiki bir macera hissine ve hem insanlardan hem de kurtlardan gelen tehlikelere dair bir kitap."
The Sunday Telegraph

"Eğer Alacakaranlık hayranıysanız, Ürperti'ye aşık olacaksınız. Güzel üslubu ve birbirini izleyen Grace ve Sam'in bakış açısından yazılmış bölümleriyle bu harika bir çıkış kitabı."
The Observer

"Stiefvater'ın kurtadamlarının en az vampirler kadar seksi olduğunu hatırlatmak isterim."
Booklist

"Eğer gençleri vampir romanlarından uzak tutmaya çalışıyorsanız Maggie Stiefvater’ın Ürperti eseri edebi bir ilaç ama Zaman Yolcusunun Karısı ile birlikte Alacakaranlık’a göre daha çok ortak noktası var. Evet, bu bir doğaüstü gerilim kitabı ama mükemmel bir şekilde klişeden uzak..."
Sunday Telegraph

"Ürperti eleştirilmesi zor, iyi bir şekilde kaybolmuş kimliğin ızdırabını ve imkansızlığın umudunu anlatarak okuyucuların aklından çıkmayan bir gençlik aşkı kurgusudur."
Children's Literature

"Bu kitap özgün hikayesiyle büyük puanlar alır..."
Romantik Times Book

"Kimi zaman şairane bir hale bürünen, her yaştan okuru kendine bağlayacak, çok güzel yazılmış bir hikaye."
Bookpage


ÇEKİLİŞ
  a Rafflecopter giveaway

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 Yorum