Mucize - R. J. Palacio Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Aralık 21, 2015



TANITIM
Kitabın adı: Mucize
Özgün adı: Wonder
Yazar: R. J. Palacio
Türü: Genç Kurgu, Çocuk, Aile
Yayın evi: Pegasus Yayınları

Kaderinde Sıradışı Olmak Varsa Sıradan Kalamazsın… 

Merhaba, adım August. Size nasıl göründüğümü anlatmayacağım. Aklınıza ne geliyorsa muhtemelen ondan daha kötü görünüyorumdur. 

August (Auggie) Pullman yüzünde fiziksel bir bozuklukla doğduğu için, normal bir okula gidemiyordu… şimdiye kadar. Yakında Beecher Ortaokulu'nda beşinci sınıfa başlayacak ve ömrünüzde bir kere bile "yeni çocuk" olduysanız, bunun ne kadar zorlu olduğunu tahmin edebilirsiniz. Dondurma yemek ve Xbox'ında oyun oynamak gibi sıradan şeyleri seven Auggie aslında sadece sıradışı yüzü olan, sıradan bir çocuk. Peki, yeni sınıf arkadaşlarını, görünüşünün ardında kendisinin de onlar gibi olduğuna ikna edebilecek mi?


YORUM
Çok nadir kitaplar sizi hem güldürür, hem ağlatır, hem eğlendirir hem de eğitir. Mucize, bunları barındırıyor. Kitabı o kadar sevdim ki öve öve bitiremiyorum. :D Çok fazla güzeldi! Bu yıl okuduğum kitaplar arasında en iyilerinden biriydi. Aldığı ödülleri de övgüleri de sonuna kadar hak etmiş. Mucize, kesinlikle okunması gereken kitaplardan. Okunmalı, okutturulmalı!

Doğuştan yüzünde şekil bozukluğu olan August Pullman, geçirdiği ameliyatlar dolayısıyla on yaşına kadar evde eğitim görmüştür. Bir gün annesi, onu okula yazdırmaya karar verir.

August, etrafında olan bitenin, görünüşünün farkında bir çocuktur. Dolayısıyla okul gibi bir ortama girdiğinde neler olabileceğini az çok bilmekte. Bu yüzden okula gitmemek için diretir. Ailesi onu ikna edip okula başladığında tabii ki her şey beklediği gibidir. Okuldaki çocuklar onu dış görünüşünden dolayı yargılayıp dışlar.

Herkes aynı değildir tabii, August'a iyi davrananlar da vardır ama genel olarak ondan uzak durmayı tercih ediyorlar. Bu durum, August'un daha da içerlenmesine neden olur. Her ne kadar insanların onu gördükten sonra ki tepkilerine alışmış olduğunu söylese de bu durum onu üzmektedir.

Kitapta August'un okuldaki ilk yılında karşılaştığı sorunların üzerinden gelme çabasını yaşıyoruz. Yaşıyoruz diyorum çünkü August ne yaşıyorsa, okurken siz de onu yaşıyorsunuz.

Özetle, August, aslında oyun ve Star Wars hayranı sıradan bir çocuktur, yani... yüzü dışında. Yine de sıradan olmak için her şeyini verebilecek bir çocuk. Ve August'la mutlaka tanışmalısınız.

R. J. Palacio, bir çocuğun duygu ve düşüncelerini öyle güzel bir şekilde kaleme almış ki hayran kaldım. Her yaşta okunabilecek mükemmel bir kitap.


PUAN

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 Yorum