Illuminae (Illuminae Dosyaları #1) - Amie Kaufman & Jay Kristoff Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Mayıs 04, 2018



TANITIM
Kitabın adı: Illuminae (Illuminae Dosyaları, #1)
Özgün adı: Illuminae
Yazar: Amie  Kaufman & Jay Kristoff
Türü: Distopya
Yayın evi: Pegasus Yayınları

ÖNCE HAYATTA KAL, SONRA GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKAR.

Sabah, Kady erkek arkadaşı Ezra’dan ayrılmaktan daha kötüsünün başına gelemeyeceğini düşünüyordu.
 Öğlen, gezegeni istila edildi.
 2575 yılında uzayın çoğunu hâkimiyeti altında tutan iki mega şirketten ― ******* ve ******* ― biri, Kady ve Ezra’nın gezegenini yok ederek galaksiler arası bir savaş başlatır. Binlerce mülteciyle beraber sığıştıkları gemilerden oluşan ufak filonun peşindeki düşman savaş gemileri ilk başta en büyük sorunları gibi görünse de ortaya daha büyük tehditler çıkacaktır.

 Ölümcül bir ******** ortaya çıkmıştır, filonun onları koruması gereken yapay zekâsı düşmanca adımlar atmaktadır, komuta kademesi ciddi sorunlar olduğunu inkâr etmektedir. Kady gerçeği açığa çıkarmak için bir veri hengâmesine dalmışken mültecileri kurtarmakta ona yardım edebilecek tek kişinin Ezra olduğunun farkına varacaktır: Bir daha asla konuşmayacağına yemin ettiği eski erkek arkadaşı.

 BRİFİNG NOTU: E-postalar, şemalar, askeri evraklar, özel mesajlar, tıbbi raporlar, röportajlar ve bunun gibi pek çok hack’lenmiş belge üzerinden anlatılan Illuminae, dengesi bozulan hayatlar, gerçeğin bedeli ve sıradan insanların kahramanlıklarına dair dur durak bilmeyen, aksiyon dolu bir destanın ilk kitabı.

YORUM
Kitabın ilk bölümü çok şey açıklıyor aslında. Geçen yıl istila edilmiş Kerenza kolonisinden sonra gerçekleşen olayların belgelendirilmiş halinden oluşan bir dosyadan ibaret.

Bu kitap bir roman değil. Bu yüzden okurken muhtemelen aklınızı epey karıştıracak. Direkt olarak kitabın konusuyla ilgili anlayabileceğini bir şey yok. Kitap; kamera kayıtları, ses kayıtları, e-postalar, yazışmalar, birtakım gizli belgeler ve çok daha fazlası üzerine kurulu bir dosya aslında.

Kitap tam olarak bir görsel şölen gibi. Her sayfası o kadar güzel hazırlanmış ki okurken heyecanlanmadan edemiyorsunuz. Bir sonraki sayfaya geçmek için sabırsızlıkla okudum kitabı.

Kerenza kolonisi, Kady Grant'ın sevgilisi Ezra Mason'dan ayrıldığı gün, ne tesadüftür ki istila ediliyor. Alexander gemisi tarafından. Aklınıza uzaylılar gelecek belki ama kitap bilim kurgu üzerine olsa da uzaylılar yok.

Alexander gemisinin bir yapay zekası var. AIDAN. Bütün gemi yönetimi onun üzerinde. Kerenza saldırısında epey hasar görüyor ve programlanmış olanın dışına çıkıyor. Bunun üzerine AIDAN'ı kapatıyorlar. Gemi yönetimini kaptanlar devralıyor.

Lincoln adında bir başka gemi Alexander'a saldırmak için hızla yaklaşıyor. Lincoln yaklaştıkça gemi yönetimindekiler AIDAN'ı çalıştırmaktan başka çare bulamayacağını düşünürler ve AIDAN'ı yeniden aktif ederler. Tam bu esnada işler daha da sarpa sarar.





Kitapta sevmediğim tek bölüm kamera kayıtlarını anlattığı kısımlardı. Üçüncül anlatımı bir türlü sevemedim zaten. :D Bunun dışında kitap genel olarak diyaloglarla ilerliyor.

*SPOILER*
Illuminae beni bir noktada hayal kırıklığına uğrattı. Bu tarz kitaplarda genel olarak hastalık ya da virüs bulaşmış, bir diğer deyişle zombiye dönüşmüş insanlar konu ediliyor. Bu kitap da farklı değildi. Ne yalan söyleyeyim, daha özgün bir konu bekliyordum. Bunun dışında kitap tek kelimeyle mükemmeldi diyebilirim.
*SPOILER SONU*

Kitaptan daha fazla bahsetmek istemiyorum yoksa tadını kaçıracağım. Siz en iyisi mi Illuminae'yi mutlaka okuyun.

Son olarak, kitapta, -ya da dosyada mı demeliyim?- yer alan ayrıntıları elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım ki kitabı okurken aklınız karışmasın. Daha önce bir blogda da görmüştüm böyle bir yazı, epey bir faydası oldu diyebilirim.



Illuminae'yı Okumadan Önce Bilinmesi Gerekenler;

Brifing Notu: Sayfanın köşelerinde kalan bu notları mutlaka okuyun. Çünkü o sayfa ile alakalı yazıların açıklaması bulunuyor.
AIDAN: Alexander gemisinin yapay zekası. Gerçek bir kişi değil. Kitapta sıkça karşılaşacaksınız.

Kulaklık sembolü: Gemiler arası kaptanların yaptığı konuşmaları içeriyor.

Kamera sembolü: Kamera kayıtlarına takılan şüpheli şeylerden bahsedildiği bölümler.

Giriş Yasaktır: Kady Grant'ın günlüğünden bölümler.

Ses Dalgası: Ses kayıtlarının içerdiği bölümler.

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

3 Yorum

  1. Bu kitap hakkında çok güzel yorumlar okuyorum. :)) Kararsızdım aslında fiyatı falan biraz uçuk geliyordu. Ama merakıma yenik düşeceğim galiba :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçeriğindeki görseller dolayısıyla fiyat o kadar uçuk değil aslında. Ama ikinci kitap için gerçekten uçuk bir fiyat olmuş. 70 TL etiket fiyatı var. Kitapyurdu'nda 45 TL indirimle. :(

      Sil
  2. Sıradışı bir basım, ilgi uyandırıyor :)

    YanıtlaSil