Sempre - J.M. Darhower Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Nisan 07, 2018


TANITIM
Kitabın adı: Sempre
Özgün adı: Sempre
Yazar: J.M. Darhower
Türü: Genç Yetişkin
Yayın evi: Yabancı Yayınları

Bu fedakârlığın, ölümün, aşkın ve özgürlüğün öyküsü. Bu sonsuzluğun öyküsü. Haven Antonelli ve Carmine DeMarco birbirinden çok farklı bir şekilde yetişmiştir. Haven bir köle olarak, çölün ortasında herkesten uzakta, her gün çalışarak ve tacize uğrayarak büyümüştür. Carmine ise zengin bir mafya ailesine, bir oğlan çocuğu olarak doğmuş ve bolluk içinde büyümüştür. Fakat bir gün hayatları çakışır. Bir dizi sır ve yalanla boğuşurken, ikisi de görünüşte birbirlerinden farklı olsalar da aslında birbirlerine düşündüklerinden daha çok benzediklerini öğrenirler. Kaosla dolu ve para ile güç tarafından yönetilen bir dünyada Haven ve Carmine özgürlüklerine kavuşmak için savaş verecekler. Cinayet ve ihanetin olağan olduğu bu hayatta hiçbir şey bedava değildi, özellikle de özgürlükleri. Fakat geçmişlerinden kaçabilecekler miydi? En önemlisi ise, özgürlük ne demekti?


YORUM

Açıkça söylemek gerekirse, yazarın daha önce Gözlerindeki Canavar kitabını okumuş ve beğenmemiştim. Hatta ve hatta bu yazarın bir daha herhangi bir kitabını okumamaya da yemin etmiştim.

Bursa Kitap Fuarı'da Zeynep'le (The Realist Romantic) buluştuğumuzda bana bu kitabı hediye etti. Kendisi yorumlarına güvendiğim ender kişilerden biridir. Kitabı daha önce okuyup çok beğendiğini söyleyince Sempre için epey bir merak oluştu bende. Daha fazla bekletmeden okumaya başladım.

İtiraf edeyim, kitaba büyük bir önyargı ve çok düşük bir beklentiyle başlamıştım. Kitabın nasıl akıp gittiğini ne siz sorun ne de ben söyleyeyim. Benim için epey sürpriz oldu çünkü dediğim gibi beklentilerim çok düşüktü. Ama kitabı gerçekten çok sevdim.

"Bir kitaptan ne zarar gelebilir ki?"
"Çok. Dış dünyaya ait olduğum fikrine kapılabileceğimi düşünüyorlardı."

Öncelikle Sempre, İtalyanca'da Sonsuza Dek anlamına geliyormuş. Kitabın neden Türkçe değil de yabancı bir adı olduğunu merak ediyordum. Kitapta çokça Sempre'yle karşılaşacaksınız. Haberiniz olsun. :D

Haven, köle olarak yetiştirilmiş, birçok taciz ve şiddete maruz kalmış bir kızdır. Bir gün, annesinin ona kaçması gerektiğini yoksa öldürüleceğini söylemesiyle tüm hayatı değişir. Haven, tutulduğu yerden kamayı başarır ama buna en fazla iki gün dayanabilmiştir. Dr. DeMarco, Haven'ı bulduğunda kız neredeyse ölmek üzeredir. Ve ona bir teklifte bulunur; ya ölecektir ya da onunla gidecektir.


Dr. DeMarco, Carmine ve Dominic adında iki oğluyla birlikte yaşamaktadır. Haven'a evinde ev işlerine yardım etmesinin yeterli olduğunu söyler ve böylece onu aileden biri gibi yapar.


Carmine geçmişte yaşadıklarından dolayı Haven'ı bir şekilde kendine yakın bulur ve Haven'ın çekimine kapılır. Aralarındaki bağ gün geçtikçe güçlenir. Bu sadece hikayenin görünen kısmıdır. Arka planda dönen asıl olaylar hayatlarını değiştirecektir.

Kitabın epey karmaşık gittiğini ama sonunda tüm parçaların yerine oturduğunu söyleyebilirim. Kitapta eksik bulduğum kısımlar da oldu. Örneğin, Dr. DeMarco, Haven'ı eve getirdiğinde çocuklarının bunu normal bir şeymiş gibi karşılaması tuhafıma gitmişti. Yani düşünsenize, babanız eve bir kız getiriyor ve siz bunu normal karşılıyorsunuz, hem de daha önce hiç böyle bir şey yaşanmamışken!?

Kitabın giriş kısmını yazarın çok uzattığını düşünüyorum. Sayfa 200'e geldiğimde hala kitabın konusu hakkında hiçbir fikir sahibi değildim. Bir takım olaylar dönüyor, bazı sahnelerden kesitler veriyor lakin sadece kafa karışıklığı oluşuyordu bende. Açıkça söylemek gerekirse, kitabın 500 sayfalık olmasının bir yanı yoktu. Yine de akıcı olduğunu söyleyebilirim.

PUAN

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

3 Yorum

  1. Ne güzel isim Sempre...

    YanıtlaSil
  2. Sempre'yi görünce İtalyanca sandım bir an kitabı :)) Adını çevirmemeleri tuhaf geldi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ana karakterler İtalyan zaten. Epey İtalyanca diyaloglar da var. :D

      Sil