Evde Arkadaşlarla Oynanabilecek Oyunlar

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Ocak 02, 2020


Ev karantinası olduğu şu zor günlerde kitap okuma ya da film izlemenin dışında yapılabilecek pek bir şey kalmıyor. Minimum dört kişilik bireylerden oluşan, kalabalık oldu mu daha da zevkli hale gelen, ister aileyle ister arkadaşlarla oynanabilecek birkaç online oyun önerisinde bulunmak istedim. Biz oynarken çok keyif alıyoruz, umarım siz de eğlenirsiniz!


1- Tabu
Tabuyu duymayan yoktur sanıyorum. Yine de listemin birinci sırasında yer vermek istedim. Eğer evinizde gerçek tabu bulunmuyorsa hem Play Store hem de App Storeda bulabileceğiniz online bir kart oyunu. Kartın üstünde bir kelime var aşağıda da kelimeyi anlatırken kullanmamanız gereken yasak kelimeler mevcut. Örneğin kelime Pusula olsun. Pusulayı anlatmaya çalışırken kullanmamanız gereken kelimeler de şunlardır: Denizcilik, Gemi, Bilim, Yol, Kaptan. Eğer yanlışlıkla yasak kelimelerden birini kullanırsanız o kart iptal olur. Telefonunuza indirerek arkadaşlarınızla eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Aşağıdaki indirme linklerinden mobil oyunu elde edebilirsiniz.
2- Kurtadam (Werewolf)
Evde yapılacak aktiviteler ya da oynanabilecek eğlenceli oyunlardan bir diğeri de aşırı eğlenceli bulduğumuz Kurtadam oyunu. Belki Vampir-Köylü oyununu duyanınız olmuştur. Bu onun Kurtadam-Köylü versiyonu. Biraz oyundan bahsetmek gerekirse, minimum dört kişi oynandığını hatırlatarak, oyunda iki köylü, bir kurtadam bir gözcü bulunuyor. (Farklı karakterler de var karakterleri değişebilirsiniz. Ben şimdilik 4 ana karakterden bahsedeceğim.)

Oyuna dört kişinin de ismi girilerek başlıyorsunuz. Telefon sırayla oyuncular arasında dönüyor ve herkes karakterini öğreniyor. En sonunda hiç kimse karakterini belli etmeden ortaya tartışma konusu atılıyor ve tartışmaya başlıyor. Konuşmalardan az çok kurt adamı tahmin etmeye çalışıyorsunuz ama unutmayın ki kurt adam da "ben köylüyüm!" diyerek sizi kandırabilir. Her gün köy halkı oylama yaparak kurt adam olduğunu tahmin ettiği kişiyi öldürüyor. Eğer ölen kişi kurt adam ise köylüler kazanıyor eğer değilse ikinci gece kurt adam köylülerden birini öldürüyor. Gözcünün görevi ise her gece bir kişinin rolünü görme yeteneğine sahip. Oyuncu sayısı arttıkça daha eğlenceli hale geliyor bu oyun. Kesinlikle oynamanızı tavsiye ederim.

Oyunun Türkçesi mevcut. Oyunda yaklaşık 35 farklı karakter bulunuyor. Diğer karakterlerin üzerine tıklayarak karakterlerin ne işe yaradığını öğrenebilirsiniz. 


3- SpyHunt (Casus)
Kurtadam oyunun yapımcısına ait bir farklı oyun da SpyHunt. Yalnız bu oyunu Google Play Store'da bulamadığımı belirtmek istiyorum. Eğer bulabilirsem linki aşağıya ekleyerek yazıyı güncelleyeceğim.

Yine en az dört kişiden oluşmalı oyunun konusuna gelince, bunda da isim girerek başlıyorsunuz. Telefon diğer oyuncuların elinde dönerek kendi karakterini görüyor. Oyuncuların içinden biri casus diğerleri sıradan oyuncu. Sıradan oyunculara bir mekan (örn: tiyatro) ve rol gösteriliyor (örn: seyirci, oyuncu). Oyuncular birbirlerine yeri çok da belli etmeden sorular soruyor ve sorulardan kimin casus olup olmadığını anlamaya çalışıyorlar. Casus ise konuşulanlardan yeri tahmin etmeye çalışıyor. En son sıradan oyuncular casus olduğunu tahmin ettikleri kişiye oy veriyor. Eğer casus yeri tahmin edip işaretlerse casus tahmin edilse bile casus kazanıyor. Yani elinizden geldiğince casusa ipucu vermemeniz gerek. Ya da kullandığınız kelime ve cümleleri çok dikkatli seçmelisiniz. Birkaç soru örneği vermeden geçmek istemiyorum çünkü biz oyunu bayağı bir geç çözdük. :)

-Rolün hakkında bilgi verir misin? (Burada oyuncu rolünü söylemeden rolü hakkında bilgi veriyor. Örneğin rolü seyirci ise, "benim bir mesleğim yok, keyfi keder takılıyorum," diyebilir.
-Mekan hakkında bilgi verir misin? (Diyelim mekan tiyatro, buna, "kalabalık bir yer," ya da "ışıklı bir yer," gibi cevaplar verilebilir.
-Çalışma saatleri hakkında bilgi verir misin?
-Bu yer kalabalık mı?
-Bu yere herkes girebilir mi?
-Gürültülü bir yer mi?
-Giden bir şey mi duran bir şey mi? (Oyunda gemi, uçak gibi farklı mekanlar da mevcut.)

Not: Oyun yorumlarında telefon "casusun elinde çok duruyor, hemen anlaşılıyor," gibi yorumlar yapılmıştı. Ona biz şöyle bir kural koyduk, siz de öyle yapın: casus da sıradan oyuncu da oylama esnasında telefonu elinde en az 10 saniye tutmak zorunda.
PlayStore | AppStore


4- The Cult (Tarikat)
Uygulama içinde Türkçe dil desteği bulunan farklı eğlenceli bir oyun. Yine üstteki iki oyunun yapımcısına ait. Bu da biraz kurt adam-köylü oyunu gibi aslında. Oyunda yine en az dört kişi olmalı, isimler girilerek oyuna başlıyorsunuz. Telefonu elden ele dolaştırarak herkes karakterine bakıyor.  Oyunda bir tarikat üyesi, iki köylü ve bir gözcü bulunuyor. (Oyunda farklı karakterler de mevcut, eğer oyuncu sayınız fazla ise farklı karakterler ekleyerek oyunu daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.)

Köylüler köyde tarikat istemediklerinden tarikat üyesini bulup öldürmek istiyorlar. Gözcü köylülerden biri ve gözcü tarikat üyesini görebiliyor. Fakat tarikat üyesine çaktırmadan köylülere tarikat üyesini köylülere ele vermeli.

Oyunda beş geceden oluşan bir görev mevcut. Her gece bir lider iki kişiyi göreve gönderir. Görev sonucu iki kişi oylama yapar. Görev ya başarılı olmuştur ya da başarısız. Eğer göreve gönderilenlerden biri tarikat üyesiyse görevi başarısız olarak işaretlemek zorunda. Biri başarılı diğeri başarısız olarak işaretlenen oylama sonucu o günkü görev başarısız olarak sayılır. Beş gecenin en az üçü başarısız olursa tarikat üyesi oyunu kazanır. O yüzden göreve gönderilen kişi dikkatle seçilmeli ve tarikat üyesi tahmin edilip oylama yapılarak köyden kovulmalı. Bunu da göreve gönderilen kişilerden tahmin etmeniz gerekmekte.
PlayStore | AppStore



5- Anlat Bakalım
Bu oyun en az iki kişilik olmak üzere ya da grup halinde oynanabilir bir Türkçe oyun. Telefonu alnınıza götürüyorsunuz ve çıkan kelimeyi karşıdaki kişi size anlatmaya çalışıyor. Bir nevi tabu gibi ama bunda yasak kelime yok. Eğer kalabalık grup halinde oynayacaksanız bir dakika da en çok kelime anlatabilen kazanır. Hem eğlenceli hem de heyecan yüklü farklı bir online oyun.
PlayStore | AppStore

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

3 Yorum