Dr. Jekyll ile Bay Hyde - Robert Louis Stevenson Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Mayıs 22, 2020


TANITIM
Kitabın adı: Dr. Jekyll ile Bay Hyde
Yazar: Robert Louis Stevenson
Türü: Klasik
Yayın evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Stevenson yinelenen kâbuslarında çifte yaşam sürüyor; gündüzleri saygın bir doktor olarak çalışırken geceleri sokaklarda geziniyordu. Dr. Jekyll ile Bay Hyde işte bu kâbuslardan doğdu. 1886'da yayımlandığında İngiltere ve Amerika'yı kasıp kavuran yapıt, çok sayıda tiyatro ve sinema uyarlamasıyla bir popüler kültür efsanesine dönüşerek günümüze kadar geldi. Victoria döneminin değerlerine uygun olsa da, olay örgüsü günümüzün toplumsal ve psikolojik kaygılarına denk düşecek biçimde yeniden işlenebilmesine elveriyordu. Bir yandan da, bunca şan şöhretin gölgesinde kalan edebi derinliği ve çokkatmanlılığıyla farklı düzeylerde okunabilecek bir metin olarak varlığını sürdürdü. Ruhla bedenin arzuları arasındaki ezeli çatışmadan söz ederken Victoria toplumunun ikiyüzlülüğünü yeren ve psikoloji alanında Freud'un kuramlarını haberleyen gelişmelerle kan bağı bulunan, çağının ötesinde bir başyapıt olarak...

YORUM
Bu kitabı, ana teması çok ilgimi çektiği için okumak istedim. Kitap hakkında spoiler yemediyseniz büyük bir ilgiyle okuyacağınıza bahse girerim. Ben temayı bilmeme rağmen merakla okudum. 

Dr. Jekyll ile Bay Hyde’ın hikayesine önce avukat Utterson’ın bakış açısından tanık oluyoruz. Utterson, Jekyll’ın en sevdiği dostlarından biridir. Sonrasında da hikayeyi Dr. Jekyll’ın ağzından dinliyoruz. Kitap hakkında spoiler vermemek için çok detaya girmek istemiyorum.

Olağanüstü bir psikolojik roman Dr. Jekyll ile Bay Hyde. Kısa ve farklı bir kurguya sahip olmasına rağmen insan kişiliği hakkında farklı yorumlar katarak çok güzel mesajlar gönderiyor okuyucuya. 

“Beni ben yapan, kusurlarımın azalması değil tutkularımın dayatıcılığı oldu; bu da, insanın iki yönlü doğasını bölen ve birleştiren iyilik ve kötülük dünyalarının bende insanların çoğundakinden de derin bir uçurum açmasına neden oldu.” (64. sf) 

Kitabı genel anlamda çok beğenmiş olsam da sonu biraz yarım kalmış gibiydi. Zira Bay Jekyll’ın mektubu sonrasında Bay Utterson’ın düşüncelerini çok merak ediyordum... 

Yorumumu sonlandırmadan önce çevirmen notlarının neden en arka sayfaya koyulduğunu da anlam vermiş değilim. Çeviri notu için sürekli arkayı çevirmek biraz sıkıcı hal alıyordu. Ve bariz belli yazım yanlışlarının da yeni baskılarda düzeltilmesi umuduyla kitabı gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.

“Eh, neyleyelim, güzel bir hayat yaşadım; sevdim hayatı; evet, arkadaş, sefasını sürdüm bu hayatın. Bazen düşünüyorum da, bu alemden kam almışsak gözümüz arkada kalmamalı." (36. sf.)
PUAN

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

7 Yorum

  1. En son ki kitap siparişimde bu kitabı da eklemiştim ama daha sonra farklı kitaplar gözüme çarpınca mecbur çıkarmak zorunda kalmıştım... Farklı bir kurgusu olduğunu biliyorum bu yüzden de okumayı uzun zamandır bekletiyorum. Bakalım ne zaman okuyacağım. Yorumunu görünce ayrı bir sevindim. *.*

    YanıtlaSil
  2. Psikolojik romanlari okirum
    Kafa dagitmak gundelik islerden siyrilmak icin birebir..
    Eser inceleme icin editore tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Kitabı okumadım ama aklıma Tweety'nin bununla ilgili çizgi dizi parodisi aklıma gelir. Bir de sanırım Bugs Bunny versiyonu da vardı :D

    YanıtlaSil
  4. İyi Bayramlar, en güzel bayram mesajlarını okumak ve değerli yorumlarınızı almak üzere sizi blogummda görmekten mutluluk duyacağım.

    YanıtlaSil