Yeni Başlayanlar İçin 5 Muhteşem Manga Önerisi

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Ağustos 05, 2020


Merhaba! Uzun zamandır yapmak istediğim bir listeydi bu manga önerileri. Öyle koleksiyonlarca manga okuyorum diyemem, severim ama bir manga delisi değilim. Bundan birkaç yıl evvel merak edip birkaç manga okumuştum. Hala da ara ara okumaya devam ediyorum. Okuduklarım ve arasında en çok beğendiğim, manga okuyanı görünce "mutlaka oku," dediğim birkaç mangayı sizinle paylaşmak istedim. Ben hepsini eğlenerek ve gerçekten severek okudum.

Öncelikle manga nedir, onu yanıtlayayım sonrasında listemize geçelim. Manga, Japonca çizgi roman anlamına gelen bir kelimedir. Birçok dilde yine manga olarak kullanılıyor ve uzun bir tarihçesi bulunuyor. Manga çizimi Japonya'da kalmamış, Güney Kore, Çin gibi ülkelerde de pek çok popüler manga bulunuyor. Bazı ülkelerde bu çizgi romanlara manga değil de farklı kelimeler kullanıyor. Yazarlara da Mangaka deniyor.

Mangalar daha çok kitapta yer alan karakterlerin duygu ve düşünceleri abartılarak çizilir ki bu benim en eğlendiğim kısımlardan biridir. Bir de bunun anime kısmı var, çizimlerin çizgi diziye dönüştürülmüş hali. Birçok popüler manganın ayrıca animesi bulunuyor.

Japonya'da çoğu kimsenin geçim kaynağı haline gelen manga çizerleri/yazarları hikayeleri olabildiğince uzatıyor. Kısa ya da hikayesi tamamlanmış manga bulmak neredeyse çok zor. Hatta geçen bir yazıda denk geldim, 30-40 yıldır hikayesi hala devam eden mangalar bulunuyor. Genelde bir kitapta bölüm sayısı 5 ile 10 arası oluyor. Çoğunlukla konuşma baloncukları sırayla sağdan sola doğru okunur. Kitap serileri de Vol olarak adlandırılıyor; Vol. 1, Vol. 2, Vol. 3 gibi... Gelelim benim okuyup çok sevdiğim mangalara;


1- Orange
Hikayesi: Tamamlandı.
Okuduğum mangaların içinde beni en çok etkileyen ve en sevdiğim mangadır Orange. Manga okuyan birine denk geldiğim zaman "Orange'ı okudun mu?" diye sorarım hemen. Okumadıysa hemen okuması için ikna ederim. :D Hikayesi tamamlanmış 22 bölümden oluşuyor. Şiddetle okumanızı tavsiye ederim. Çizimleri efsaneydi. Hatta manga okumaya ilk başlayacaksanız bununla başlayın derim.

Takamiya Naho adında bir lise öğrencisi bir gün bundan on yıl sonrasından o günü tüm detaylarıyla anlatan bir mektup alır. Gelecekten gelmiş olan bu mektubu kendisinin yazmış olduğunu görünce ilk başta şaka sanır. Sonrasında mektupta o gün yaşanacak olayları detaylarıyla yazar ve bunlardan biri de Naresu Kakeru'nun o gün o okula transfer olacağıdır. On yıl sonraki Naho, şimdiki Naho'ya pişmanlıklarını anlatır. Hatalarını düzeltmesini ve her şeyi değiştirmesini ister. Gelecekteki Naho'dan başka bir haber vardır: Naresu Kakeru on yıl sonra hayatlarında olmayacaktır. Onu kurtarma şansları var mıdır?

Orange'ın ayrıca hem animesi hem de filmi bulunuyor. Önce mangayı okuyun derim!


2- Ao Haru Ride
Hikayesi: Tamamlandı.
Orange'ın hemen arkasından en sevdiğim manga Ao Haru Ride. İlk okuduğumda yarım bırakmıştım sonrasında tekrar devam etme kararı alıp baştan okumuştum. Yarım bıraktığıma epey pişman olduğumu hatırlıyorum. Mangası bitince animesini, sonrasında filmi olduğunu öğrenince filmini izlemiştim. Aşırı güzel bir mangaydı. Bölüm sayısı ek bölümlerle elliyi biraz geçiyor. Kesinlikle tavsiye ederim.

Lise öğrencisi olan Futaba, fazla 'sevimli' olması nedeniyle kız arkadaşları tarafından dışlanır. Öte yandan Futaba, okuldan ona veda bile etmeden ayrılan Tanaka-kun'a olan aşkı hiç bitmemiştir. Üç yıl sonra Tanaka-kun, Mabuchi-kun olarak okula geri dönmüştür. Mabuchi-kun adıyla birlikte kendisi de çok değişmiştir. Futaba, Mabuchi-kun'a olan aşkına karşılık bulabilecek midir?


3- Horimiya
Hikayesi: Devam ediyor.
Hori, okula gidiyor okuldan sonra da küçük kardeşine bakıcılık yapıyordur. Hem ev işi hem de yemekle uğraşan Hori'nin hayatı pek bir yoğundur. Bir gün biriyle tanışır: Miyamura. Piercingli ve bir sürü dövmesi olan bir çocuk. Ve Hori bu çocuğun kendilerinden başka bilmediği bir sırrı biliyordur. Miyamura aslında Hori'nin sınıf arkadaşıdır ve okul dışında çok farklı görünüyordur. Okulda ise uzun saçlarıyla kulağındaki piercingleri, uzun kıyafetlerle de dövmelerini kapatan gözlüklü bir çocuktur. Bu sırrı sadece Hori'nin bilmesi Hori'nin hoşuna gidiyordur ve Miyamura'nın sırrını kimsenin öğrenmemesi için elinden geleni yapıyordur. Birbirlerine de gizliden gizliye aşıklardır ama ikisi de bunu sürekli inkar edip duruyor. :D

İki karakter de o kadar sevimli ki okuması çok eğlenceli bir manga haline geliyor. Şuana kadar Türkçe'ye çevrilmiş 100 bölümü bulunuyor ve manga hala devam ediyor.


4- Tsubasa to Hotaru
Hikayesi: Devam ediyor.
Yakın zamanda okuduğum ve çok sevdiğim bir manga oldu Tsubasa to Hotaru. Klasik okul hayatı mangalarından. 15 yaşında bir kız olan Tsubasa, okulun basketbol takımına menajer oluyor. Burada basketbol takımının gözde oyuncularından biri olan Akkey'e tutuluyor. Ve ona bir türlü açılamıyor. Ben şahsen Akkey'in de Tsubasa'ya karşı boş olmadığını düşünüyorum. :D Ayrıca bir de yine basketbol takımı oyuncularından Toba var kii efsane. :D Ama o, okuldaki tüm kızların gözdesi. Tsubasa'ya karşı o da bir şeyler hissediyor. Yazarların okuyucuları iki karakter arasında bırakmasına sinir olmuyor değilim. İkisi de aşırı tatlı karakterler. Yeni bölümlerini heyecanla bekliyorum. Mutlaka göz atın derim. Çizimleri muhteşem! Bu arada Türkçe'ye çevrilmiş animesini bulamadım ama animenin mangadan çok farklı olduğunu yorumlarda okumuştum.

5- Strobe Edge
Hikayesi: Tamamlandı.
Orange'ın yazarının diğer mangalarına bakarken denk gelmiştim Strobe Edge'e. İster istemez okurken Orange ile karşılaştırma yapınca bir tık sönük gelmişti ama yine en az diğerleri kadar romantik-tatlı bir aşk hikayesini ele alan eğlenceli bir mangadır. Diğer önerdiğim mangaları okuduktan sonra okuyabilirsiniz. :)

Sizin de manga önerileriniz varsa yorumlarda belirtirseniz çok mutlu olurum. :)

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

7 Yorum

  1. Evet, online okuyorum. Zaten Ao Haru Ride dışında bu listede basımı olan manga yok sanırım. Zaten manga serileri çok uzun oluyor sanırım parayla almaya kalkışsaydım benim de bütçem yetmezdi. :D Ao Haru Ride animesi de mangası da çok güzeldi *-* Orange'ın mangasını kesinlikle öneririm. Online birkaç bölüm okusan devamı için muhtemelen sabırsızlanacaksın zaten. :D Benim gözlerim acıyordu artık ama meraktan bırakamıyordum da :D

    YanıtlaSil
  2. Ayy çok ilgimi çekti bu yazıı :D Ben de Ao Haru Ride animesini izledim mangasını da okuyacaktım çünkü tam net bir şey olmamıştı sonunda. Orange'ı da izledim geçtiğimiz ay, son yazımda paylaştım. Diğerlerini de not alacağım :) Kocamaaan teşekkür ederimm <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederimm! Mangalar animelerden biraz daha farklı oluyor hikaye konusunda. :D Aynı filme uyarlanan kitaplar gibi. Manga okumayı seviyorsan -ki Ao Haru Ride mangası çok güzeldi- kesinlikle önce mangaları oku derimm. :D

      Sil
  3. Okuyayım ben dee kardeşim çok sever telefondan sürekli okuyordu bir aralar :)

    YanıtlaSil
  4. Manga okumayı isteyip bir türlü başlayamadım. Yazının başlığını görünce, geldim hemen. Sayende daha fazla ertelemeden başlayacağım galiba :))

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, 11 yaşındaki kızım mangalara merak sardı, yurt dışından getirtmeye çalıştık ama inanilmaz pahalı, güvenli olarak online okuyabilecek bir kaç kaynak önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, birkaç kaynak önerebilirim tabii;
      https://serimanga.com
      https://mangawow.net
      https://manga-tr.com

      Sil