Deha - Marie Lu Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Haziran 11, 2015


TANITIM
Kitabın adı: Deha
Özgün adı: Prodigy
Yazar: Marie Lu
Seri: Efsane, #2
Türü: Distopya
Yayın evi: Pegasus Yayınları

June ile Day'in yaralı bir halde Cumhuriyet'ten firar etmelerinin üzerinden yedi gün geçmiştir. Bu sırada en akla gelmeyecek şey gerçekleşir: Seçmen Primo ölür ve yerini oğlu Anden alır. Cumhuriyet kaçınılmaz bir şekilde kaosa sürüklenirken ikili, Day'in erkek kardeşini kurtarmak ve onları Koloniler'e götürmek için yardım etmeye gönüllü bir grup Vatansever isyancıyla güçlerini birleştirir. Ancak Vatanseverlerin bir talebi vardır: June ve Day yeni Seçmen'e suikast düzenlemelidir.

Bu eylem, uluslarına değişimi getirmek ve çok uzun süredir susturulan bir halka sesini geri kazandırmak için ellerindeki tek şanstır. Ancak June bu yeni Seçmen'in, babasına hiç benzemediğini fark ederek kararsızlığa düşer. Ya Anden yeni bir başlangıcın anahtarıysa ve Vatanseverler yanılıyorsa? Ya devrim yolu kayıp vermekten, intikam almaktan ve kan dökmekten geçmiyorsa?



YORUM
Serinin ikinci kitabı olmasına rağmen heyecan ve olayların, hatta yazarın kaleminden bile bir tık daha fazla şey bekliyorsunuz ama Deha, Efsane'ye göre daha sönük kalmış bir kitaptı bence.

İlk kitaba göre kurgu ve anlatımın beni etkilediğini söyleyemem ama yine de okurken keyif aldım.

Efsane’yi okumayanlar için yorumun bu kısmından sonrası spoiler içerebilir, bilginizle.

Deha’da, Day ve June’u bıraktığımız şekilde yani trende uyanırken buluyoruz. Day ve June Cumhuriyet’ten kaçtıktan sonra Vatanseverler’e katılmak için yola koyuluyorlar. Tek bir amaçları var, Day, kardeşi Eden’ı kurtarmak ve Cumhuriyet’i alaşağı etmek.

Vatanseverler Cumhuriyet yönetimini değiştirmek, eski Amerika Birleşik Devletleri sistemine geri dönmek istiyor. Bunun için de yönetimin başında duran genç Seçmen’i öldürmeleri gerek. Vatanseverler de Day ve June’u Seçmen’e yapılacak olan suikasta ortak olmaları koşuluyla aralarına alıyor.

Vatanseverler June’u kullanarak onu tekrar Cumhuriyet’e gönderiyorlar. June da yalanlarına ortak olup genç Seçmen’i istedikleri yöne çekiyor. Ama June’un başından beri planladığı ve inandığı şeyler onu Seçmen’le tanıştıktan sonra sarsıyor. Çünkü karşılaştığı adam hiç de düşündüğü gibi biri değildir. Bu kez June suikast planını engellemek için bir şeyler yapması gerekiyor.

Cumhuriyet halkı Day’i destekliyor ve onu seviyor. Desteklenmeye ihtiyaç duyan genç Seçmen, geçmişteki yöneticiler yüzünden Cumhuriyet halkı ona güvenmiyor ve işleri yolunda gitmiyor. Bunun için de Day’le ittifak kurmak istiyor.

Genç Seçmen ‘in Day’le ittifak kurmasının asıl nedeni onu yakalatmak mı yoksa gerçekten güvenini kazanmak mı? Vatanseverler’in başından beri planladığı asıl olay ne? Bu kitapta birçok soruya daha çözüm buluyoruz. Ayrıca ilk kitaptan beridir merak ettiğimiz Amerika Kolonileri bölgesiyle de tanışıyoruz...


PUAN

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 Yorum